Het verhaal van Anna

Anna, 15 jaar, geschreven op: 25 mei 2018

Het begon allemaal toen ik naar de middelbare school ging. Er zaten twee meisjes in een andere eerste klas, die ik meer dan leuk begon te vinden. Het probleem was alleen dat het een tweeling was en ik niet wist wie wie was. Er gebeurden dingen met me als ze bij me in de buurt stonden. Ik snapte niet wat er met me aan de hand was, want ik had dit nog nooit eerder meegemaakt en ik vond ook nog twee meisjes tegelijk leuk! Ik dacht dat het maar een verbeelding was dat ik hun leuk vond, want op de basisschool had ik geleerd dat meisjes verliefd worden op jongens, en dat jongens verliefd worden op meisjes. Ook had ik geleerd dat je altijd maar één iemand tegelijk leuk kon vinden, dus hierdoor dacht ik dat er iets niet aan mij klopte.

Eind klas 1 begon ik nog twee meisjes meer dan leuk te vinden, waardoor ik er vier tegelijk leuk vond. Hierdoor begon ik nog meer te denken dat er iets niet aan mij klopte, want ik vond er nu zelfs vier tegelijk leuk en ze waren ook nog eens goeie vriendinnen! Op een gegeven moment dacht ik dat ik misschien wel op meisjes val, maar ik kon het me niet voorstellen, dus ik zette die gedachte gauw uit mijn hoofd.

Toen ik in de tweede klas zat en het schooljaar op de helft was, begon ik één van die vier meisjes steeds meer leuk te vinden, (niet die tweeling) en de andere drie meisjes steeds minder leuk. Eerst vond ik hen alle vier 25% leuk en toen ineens één meisje 85% en de andere drie meisjes 5%. We noemen het meisje dat ik 85% leuk vond, voor het gemak even Emma. Er gebeurde van alles met me als ze bij me in de buurt stond: Ik werd zenuwachtig, ik kreeg zwetende handen, van buiten kreeg ik kippenvel, van binnen kreeg ik het heel warm, ik kreeg het benauwd, ik hoorde en voelde mijn hartslag heel snel tekeergaan, en ik was helemaal aan het trillen. Ik snapte niet waarom dit allemaal bij mij gebeurde, want ik had dit nog nooit zo heftig meegemaakt en het was ook nog eens een meisje! Ik besloot om op internet op te zoeken wat er allemaal met mij gebeurde. Uiteindelijk kwam ik erachter dat ik verliefd op haar was. Ik schrok heel erg en wist niet wat ik ermee aan moest. Ik probeerde mezelf om te praten dat ik op jongens val, maar jongens vond ik nooit leuk, al wilde ik het graag. Uiteindelijk vertelde ik aan mijn ouders en mijn beste vriendinnen dat ik op meisjes val. Ze vonden het helemaal niet erg, maar ze moesten er wel aan wennen. Ook vond ik dat Emma moest weten dat ik verliefd op haar was, maar ik durfde het haar niet te vertellen. Ze zat in een andere klas en ik kende haar niet eens persoonlijk. Ik had geen idee hoe ze erop zou reageren! Wat zou er gebeuren als er andere mensen achterkomen?

Uiteindelijk was het bijna zomervakantie. Ik had lang getwijfeld en besloot om een privé bericht naar haar te sturen op Instagram. Ik zat alleen op mijn kamer aan mijn bureau. Ik begon met typen, maar ik drukte steeds op de verkeerde letter, omdat ik door de zenuwen heel erg aan het trillen was. Ik vertelde heel uitgebreid, open en eerlijk dat ik verliefd op haar was. Ik hoopte dat ze snel zou reageren, want ik was hartstikke zenuwachtig en mijn hartslag ging als een razende tekeer. Ongeveer twee uren later stuurde ze dit terug: “Oh jeetje, ik schrik hier wel van. Ik laat dit even op mij inwerken. X.” Ik had geen idee wat ik hiermee aan moest. Toen ik naar bed ging, heb ik er lang over gepiekerd. Bedoelde Emma het positief of negatief? Wanneer zou ze weer iets van zich laten horen? De volgende dag keek ik weer op mijn telefoon en zag ik dat ze een lang bericht had teruggestuurd. Het was zo’n lief bericht! Aan de ene kant was ik heel blij, want ze was er heel lief en open over, maar aan de andere kant was ik zo verdrietig, want in dat bericht stond ook dat ze op jongens valt en naar een andere school ging. Nadat ik het bericht had gestuurd, heb ik haar niet meer gezien. Ik had dus geen idee hoe ze zou reageren als ze mij weer zou zien.

Begin de derde klas werd ik verliefd op een ander meisje, die ook één van de vier was. We noemen haar voor het gemak even Marije. Ik snapte nu al helemaal niet waarom ik verliefd op haar was, want Marije en Emma zijn beste vriendinnen! Hierdoor dacht ik dat het een verbeelding was, maar algauw kwam ik erachter dat ik echt verliefd op haar was. Ik vertelde het Marije vrij snel in een Instagram privé bericht, want ik had veel zelfvertrouwen, vanwege het bericht van Emma. Marije reageerde al in een paar seconden. Haar bericht was net zo lief en open als het bericht van Emma. Ik was zo blij met haar bericht, maar algauw veranderde alles. Ik had sayat in mijn verhaal gezet op Instagram, waar mensen anoniem dingen tegen mij konden zeggen. Mijn verhaal wordt meestal 150 keer bekeken. Op een gegeven moment zei iemand: “Hahahaha geef toe, je bent lesbisch, de hele school weet het al.” Ik schrok me toen helemaal kapot, want ik was zelf nog heel erg aan het twijfelen over mijn geaardheid. Ik zei toen dat ik nog niet zeker wist of ik lesbisch was. Daarna kreeg ik heel veel lieve reacties, waarin mensen zeiden dat het niet uitmaakt op welk geslacht je valt. Op een gegeven moment vroeg iemand of ik verliefd op een meisje was, want een paar weken geleden zei ik in mijn verhaal dat ik verliefd op iemand was. Door al die lieve reacties die ik had gekregen, durfde ik eerlijk te zeggen dat ik verliefd op een meisje was. In een korte tijd kreeg ik anoniem héél veel lieve reacties, waarin bijvoorbeeld stond dat ze het dapper vonden dat ik het durfde te vertellen. Veel mensen gingen ook vragen in welke klas ze zat, maar daar gaf ik geen antwoord op. Dit gebeurde allemaal in de herfstvakantie. Ik vroeg toen aan Emma en Marije of ze iets hadden doorverteld of wisten hoe mensen hierachter kwamen. Ze zeiden dat ze van niks wisten en niks hadden doorverteld. Ik was heel bang dat ik ermee gepest zou worden, dus die maandag na de herfstvakantie toen ik weer naar school moest, ging ik met een vriendin naar mijn mentor. Mijn mentor zei dat ik in de klassen-groeps-app moest zeggen dat het een roddel is dat ik op meisjes val en dat het niet klopt. Ik vond het eerlijk gezegd een heel dom idee, dus toen ben ik met een paar vriendinnen naar mijn wiskundelerares gegaan. Zij wist er gelukkig wel raad mee. Ze zei dat ik het gewoon moest laten rusten en naar haar toe moest komen als mensen mij hiermee lastig zouden vallen. Gelukkig is dat niet gebeurd. Ik kon met een veilig gevoel door de school lopen, zonder dat ik raar werd aangekeken of dat er vervelende opmerkingen over mij werden gemaakt.

Na de meivakantie in de derde klas, moesten we een betoog houden. Ik twijfelde heel erg of ik het over homoseksualiteit moest doen, maar dat heb ik uiteindelijk toch gedaan. In mijn inleiding vertelde ik over mijn persoonlijke verhaal. We begonnen al twee maanden voordat ik mijn betoog moest houden, met de voorbereiding. Ik was toen al zenuwachtig, terwijl ik ‘m nog lang niet hoefde te houden!

Twee maanden later was het zover: Ik moest mijn betoog houden. Ik was hartstikke zenuwachtig en vond het super eng, ook al wist bijna iedereen dat ik op meisjes val. Toen ik in mijn inleiding vertelde dat ik in de tweede klas voor het eerst verliefd werd op een meisje, begon ik te huilen. Het had zo’n impact op mij gehad dat ik  de klas vertelde dat ik verliefd op een meisje werd! Gelukkig had ik mezelf goed herpakt en ging ik gewoon weer verder bij waar ik was. Na mijn betoog zeiden mensen dat ze het dapper vonden dat ik het voor de klas durfde te vertellen en kreeg ik een heel enthousiast applaus. Ik ben zo blij dat ik het daarover heb gedaan! Eerst wist iedereen het via roddels of via sayat, maar ik had liever dat ze het ook wisten, doordat ik het in het echt vertelde. Gelukkig stond de hele klas achter me en hebben we een super leuke klas!

Nu, 25 mei 2018, is het ongeveer 2,5 jaar geleden dat ik merkte dat ik anders keek naar meisjes, dan naar jongens. Nog steeds heb ik jongens nooit leuk gevonden op die manier en kijk ik wel vaak naar meisjes. Ik worstel altijd nog dagelijks met mijn gevoelens. Altijd hoop ik dat ik jongens ooit leuk ga vinden, maar ik denk dat dat niet gebeurd. Ik heb mijn geaardheid nog steeds niet 100% geaccepteerd, al is dat wel de bedoeling. Ik moet het gewoon beseffen: Ik ben lesbisch…