Coming out van Bernd

Dag was aangebroken en de les ook. Docente zei: er is hier iemand en die wil wat aan jullie vertellen. Toen keek ze mij aan en vroeg of ik voorin wilde staan of dat ik wilde blijven zitten. Ik ben blijven zitten.

Het begon vanaf groep 7. We begonnen met doordenken en waren heel vaak melig. Ook werd er een beetje seksuele voorlichting gegeven. Het deed me niet zo veel, maar op de een of andere manier als we het over homoseksualiteit hadden, sprak het me wel een beetje aan. In het begin had ik het zelf nog niet echt door. Dat kwam pas later. Ik begon meer naar jongens te kijken en kreeg gevoelens voor ze. Ik wist dat ik geen hetero was, maar bi of homo. Ik had het er in het begin best moeilijk mee, maar ik probeerde er niet aan te denken. Gewoon door te gaan. Maar dat lukte niet helemaal. In groep acht kregen we seksuele voorlichting en we hadden het ook over homoseksualiteit. Maar ik dacht toen nog dat ik bi was.

Ik kwam in de eerste van het middelbaar onderwijs en ondanks dat ik bijna ben blijven zitten (zat gymnasium, ging niet over. Wel over naar 2vwo), heb ik er dat jaar vrij weinig aan zitten denken.

Toen kwam ik in de tweede van een andere school terecht, want ik zat op een zelfstandig gymnasium. Hele nieuwe klas. Kon helemaal niemand en dat was best lekker. Een hele nieuwe start. Maar toch was er wat anders. Ik werd wel geaccepteerd in de klas als ”nieuweling”, maar het was anders. Er werd heel vaak gevraagd of ik homo was. Ik ontkende steeds, maar door de jaren heen ben ik steeds meer voor jongens gaan voelen en steeds minder voor meisjes. Doordat ze het elke week wel paar keer vroegen, ging ik er steeds meer aan denken en dat was best vervelend. Met biologie dat jaar kregen we weer voorlichting en hadden we het ook weer over homoseksualiteit. De docente die bio gaf was heel aardig en was er heel open over. Toen de les daarover begon, vond ik het best raar. Want ik voelde me steeds beetje aangekeken door de kinderen uit m’n klas. 

Na de les werd het weer gevraagd en ik werd er wel een beetje gek van. De zomervakantie brak aan en ik was over naar 3vwo. Ondertussen wist ik dat ik homo was, maar k wilde het gewoon aan iemand vertellen, want het zat me best dwars. 

Pas halverwege november heb ik m’n oude bio lerares durven te mailen om te vragen of ik haar zo snel mogelijk kon spreken. 

Ik mailde haar op een vrijdagavond. Dinsdag na het zevende uur kon ik haar spreken. Ik stond helemaal te trillen.

Het was dinsdag en de dag duurde heeeeeeel erg lang. Eindelijk was het tien over drie en ik kon haar spreken. Zij was best benieuwd waarom ik haar nou wilde spreken.

Nou ik zat dus ergens mee en het zat me best wel dwars, k ben dus homo. Ze had het niet verwacht, maar ze reageerde meteen super aardig en positief: ow daarom wilde je me spreken. Nou wat knap van je dat je dit doet. 

Zij meteen plannen maken enzo, want m’n mentor is echt een eikel. Ze wilde desnoods bij mentor les keer in de les komen en dat ik het dan zou vertellen. Eigenlijk kon ze niet, maar die ene les kon ze dan wel laten uitvallen, speciaal voor mij. 

Dat hadden we dus afgesproken, alleen het liep wat anders.

Het werd donderdag en bij beeldende vorming kwam het uit op relaties. Een klasgenote vroeg of ik ooit een relatie had gehad. Nee. Ben je ooit verliefd geweest op een meisje? Nee. Ben je homo? Ik begon heel snel na te denken, want ik had eigenlijk afgesproken om week later op dinsdag bij mentor les uit de kast te komen, maar het zat me dwars. Dus ik zei, ja. Iedereen was stil… toen was t echt zo, ow okee. Nou geeft niet hoor. Vind wel leuk hoor een homo in de klas. Maar niet m’n hele klas was erbij… Gelukkig wilden ze het even stil houden. Meteen na de les naar de bio docente gegaan en verteld. Toen zijn we alle twee naar m’n scheikunde docente gegaan en alles uitgelegd. Dag later zou ik tijdens scheikunde uit de kast komen voor de hele klas… heel spannend.

Dag was aangebroken en de les ook. Docente zei: er is hier iemand en die wil wat aan jullie vertellen. Toen keek ze mij aan en vroeg of ik voorin wilde staan of dat ik wilde blijven zitten. Ik ben blijven zitten. En toen zei ik: sommigen van jullie weten het al sinds gisteren, maar wat ik wil vertellen is dat ik homo ben.

Toen was het echt ff stil…. Iedereen begon tegelijk te klappen. Echt zo fijn was dat.

Hele les daarover gepraat en kreeg allemaal vragen gesteld. Maar iedereen was positief en nu ook nog steeds dus ik was en ben echt super blij daarom. 

Maar die donderdag had ik ook een brief geschreven voor mijn ouders en erin gezet dat ik homo ben. ’s Middags kwam ik thuis en toen wisten ze het. Allebei m’n ouders meteen positief gelukkig. Mn zusje weet het ook. Mn broertje nog niet, want die is 8 jaar en m’n ouders denken dat hij het nog niet helemaal zal begrijpen. 

Intussen werd het kerst en m’n familie wist nog van niks. Bij de kerstkaarten heb ik een brief gestopt en alles erin gezet. Werd meteen opgebeld door m’n tante. Hartstikke lief. En m’n andere 2 tantes en m’n oma kwamen op bezoek. Ik dacht echt van, omg wat gaan we nou krijgen. Ik had het best wel een beetje ongemakkelijk toen. Maar ze accepteren het allemaal.

Het werd oud&nieuw en ik ging na de kerstvakantie weer naar school. Mn allerbeste vriendin wist het niet. Dus ik zei: ik moet je wat vertellen. Ik zit er al best lang mee en m’n klas, ouders en familie weten het al. Maar ik ben homo. Zij: OMG wat leuk!!! Kunnen we x gaan shoppen!!! Ik heb altijd al een homo vriendje willen hebben. En toen was ik niet haar BFF maar haar BGFF (Best Gay Friend Forever). Haar ouders weten het ook en die reageerden ook positief. 

Intussen weet zo ongeveer iedereen het die ik het wil vertellen.

Vorige week was het alweer een jaar geleden dat ik uit de kast ben gekomen.