Coming out van Daan

Hij sprak met haar over hoe hij zijn coming out deed bij zijn ouders en hoe hij er zelf was achter gekomen van zijn homoseksualiteit. Ik ben heel de avond stil geweest, door hem wist ik dat ik ook zo was.

Hallo iedereen

Ik ben Daan. Ik ben 21 jaar en ik wil jullie graag mijn verhaal vertellen over hoe ik mijn coming out heb gedaan.

Ik was 16 en ik had al een beetje het gevoel dat ik ‘anders’ was dan andere jongens. Nochtans was ik dol op sport! Ik speelde voetbal, basket en was/ben danser.

Op school heb ik het nooit echt makkelijk gehad. Ik ben heel mijn schoolperiode eigenlijk gepest geweest. Ben meermaals in het ziekenhuis beland door verwondingen op te lopen van jongens die het leuk vonden anderen pijn te doen… In die periode had ik nog niet eens verteld over mijn seksualiteit.

Ik ging uit samen met mijn nicht en wat vrienden van haar. Eén van hen was homo. Hij sprak met haar over hoe hij zijn coming out deed bij zijn ouders en hoe hij er zelf was achter gekomen van zijn homoseksualiteit. Ik ben heel de avond stil geweest, door hem wist ik dat ik ook zo was.

Die avond zelf heb ik het verteld aan mijn nicht. Zij is van Marokkaanse afkomst maar ze had er geen probleem mee. Op dat moment had ik het gevoel dat ik het mijn ouders ook moest vertellen. Alleen zijn mijn ouders op dat vlak niet echt mee met de maatschappij.

De ochtend daarna was ik heel nerveus. Ik durfde eigenlijk niet men kamer uit te gaan. Ik wou wachten tot iedereen het huis uit was tot enkel mijn moeder overbleef. Maar zolang wachten kon ik niet.

Ik stapte naar beneden en ik zag men moeder. Ze was vrolijk haar kleren in de kast aan het sorteren. Huilend liep ik naar haar toe en ik omhelsde haar zo hard ik kon. Het enige wat op dat moment uit men mond was ‘Sorry sorry sorry’. Ik vertelde haar dat ik al een tijdje aanvoelde dat ik op jongens viel en dat het pijn deed om zo te zijn. Ik had het er zelf heel moeilijk mee om het te accepteren. Gelukkig vond ze het niet zo erg. Ze had het al een beetje zien aankomen. Maar toch voelde ik mij schuldig. Ik wou niet de aparte zijn van de familie. Ik wou niet nog meer gepest worden,…

Mijn vader heb ik het niet durven vertellen tot zo een 2 jaar daarna. Ik durfde het hem niet vertellen omdat ik het meeste van de 4 kinderen op hem lijk. Hij wist het wel via men moeder maar daar werd nooit over gepraat.

Nadien heb ik mijn coming out ook op school gedaan. Natuurlijk werd het pesten erger en verloor ik veel vrienden. Maar nu heb ik echte vrienden die mij graag zien, die voor mij opkwamen.

Wat ik als tip kan meegeven vanuit mijn ervaring

  • Vertrouw niet iedereen vanaf het eerste moment, leer ze eerst kennen
  • Vertel het zo snel mogelijk aan je ouders, het lucht echt op! Er valt een hele druk weg
  • Zoek contact op met andere jongens die ook homoseksueel zijn, maar probeer dit vriendschappelijk te houden.

 Hopelijk hebben jullie hier wat aan 🙂 Nog veel succes iedereen !

Daan

xxx