Coming out van Luuk Jan

 Maar toen kwam de middelbare school! Dat leek mij geweldig omdat ik dan nieuwe mensen kon leren kennen. Ik heb veel vrienden en vriendinnen gemaakt en ga met veel plezier naar school. Toch heb ik het homozijn altijd weggestopt.

Hallo allemaal!

Ik ben Luuk Jan en ben ongeveer twee maanden geleden uit ‘de kast’ gekomen. Het voelt ontzettend goed en ben erg gelukkig! Ik merkte aan het eind van de basisscool al dat ik anders was, veel mensen op school vroegen ook vaak of ik misschien homo was. Dat ze dat dachten kwam denk ik gewoon omdat ik bijvoorbeeld niets met auto’s, oorlogsspelletjes of voetbal had. En ging veel liever met meisjes om dan de meeste jongens. Daarvoor ben ik behoorlijk gepest en het begint met de simpele dingetjes van ”wat een lelijk horloge!” tot mij echt overgay (zo noem ik het maar) nadoen tijdens de gymles. Al met al heb ik met veel tegenzin de laatste twee schooljaren toch volbracht. Maar toen kwam de middelbare school! Dat leek mij geweldig omdat ik dan nieuwe mensen kon leren kennen. Ik heb veel vrienden en vriendinnen gemaakt en ga met veel plezier naar school. Toch heb ik het homozijn altijd weggestopt. Ik vond het altijd vreselijk als er homoseksuele mannen op tv kwamen omdat ik bang was dat mijn ouders het zouden afkeuren. Afgelopen voorjaar ben ik met mijn moeder wezen fietsen door het bos, totdat mijn moeder vroeg of ik misschien jongens leuker vond dan meisjes ik heb volgehouden dat ik meisjes leuker vondt, maar eigenlijk was dat helemaal niet zo. Ze heeft toen gezegd dat het haar helemaal niets uitmaakt wie ik ben als ik maar gelukkig wordt. Toch heb ik het nog lang voor me gehouden en weggestopt. Maar op 23 oktober (ik vergeet die datum nooit meer!) heb ik het na een dagje Groningen opweg naar huis toch verteld. Ik was de hele dag bezig met de belofte aan mezelf te maken dat ik weer in Groningen kom als ik ‘out’ ben en dat is me gelukt! We zaten in de auto en waren bijna bij huis totdat ik tegen mijn moeder zei “ik moet je wat vertellen, ik val op jongens!”. Mijn moeder reageerde heel lief en zei dat het haar allemaal niets uitmaakte. Mijn moeder heeft me een knuffel gegeven en zei dat we verder zouden praten als we thuis waren. Toen ik het had verteld moest ik huilen omdat iedereen zo positief reageerde. Mijn moeder vroeg of ik bang was voor papa, dat was ik eigenlijk best wel! Ze vroeg of zij het moest vertellen en dat heeft ze gedaan ik kon gewoon niet meer energie opbrengen; ik was doodmoe. Na dat mijn vader had gedouched zij hij dat mijn moeder hem een ‘verhaaltje’ had verteld. Hij vondt het helemaal niet erg: hij zij dat ik gewoon zijn zoon blijf en er niet anders om wordt. Mijn moeder had het een paar dagen later al aan mijn tante (haar zus) verteld en mijn tante heeft het aan mijn oom verteld. Mijn nichtjes daarentegen niet Anna mijn nicht die drie dagen jonger dan mij is is mijn beste vriendin. Dus heb ik het haar op een avond verteld toen we gingen schaatsen. Ze zei dat ze het eigenlijk wel had verwacht omdat ik nooit het doorsnee type jongen ben geweest en ze respecteerde het. Het was heel gezellig en we hebben er heel leuk over gepraat. Ze vindt het geweldig om een homo als neef te hebben want dan kunnen we samen naar jongens kijken! Al mijn familie en vrienden weten het en ik heb geen één negatieve reactie gehad! Wat ik dus wil zeggen is dat je je nooit moet schamen voor wie je bent, hoe diep je ook in de put zit. Ik heb me achteraf gezien ongelooflijk veel zorgen gemaakt terwijl dat helemaal niet nodig bleek te zijn. Nu durf ik pas om me heen te kijken naar leuke jongens, iets wat ik altijd heb weggestopt!

Het aller aller beste en succes met je coming out!

Liefs, Luuk Jan

PS: De verhalen op deze website hebben mij veel steun gegeven tijdens mijn coming out!