Wat is coming out?

Jouw Coming Out
Het komt opeens heel erg dichtbij. Je had er wel eens een homo gezien op tv of in de stad maar nu kom je erachter dat je zelf ook homo bent. Voor de een is die ontdekking een grote opluchting, voor de ander een goede rede voor talloze slapeloze nachten. Heel wat vragen worden op je afgevuurd. Waarom nou ik? Vind ik meiden niet veel leuker? Moet ik het mijn vrienden vertellen? En mijn ouders dan? Hoe kom ik eraan? Mag het?
Sommige jongens weten al hun hele leven dat ze jongens leuker vinden. Anderen komen daar pas achter als ze de twintig ruim zijn gepasseerd. Het kan heel goed zijn om met een goede vriend hierover te praten of om een dagboekje bij te houden om alles van je af te schrijven. Als je dat niet durft, stap dan eens naar een vertrouwenspersoon in de omgeving. Die zal vast wel vaker zulke verhalen hebben gehoord. Bovendien mag hij of zij jouw verhaal niet aan anderen doorvertellen. En misschien brengt hij of zij je wel in contact met iemand die dezelfde ‘problemen’ heeft (gehad).
Heel belangrijk is het dat je eerst zelf accepteert dat je homoseksueel bent. Je bent het, je hebt het niet gekregen. Je kunt er helemaal niets aan doen. Je hebt er ook niet zelf voor gekozen en ook niet geërfd. Het is ook geen afwijking. 1 op de 10 jongeren heeft homoseksuele gevoelens, dus je bent zeker niet de enige.
Je bent zoals je bent en je seksuele voorkeur zegt niets over je persoonlijkheid.
Waarom zou het niet mogen? Omdat het onnatuurlijk is? Weet je hoeveel diersoorten homoseksueel gedrag vertonen? Hoezo onnatuurlijk? Liefde is liefde, wat is daar onnatuurlijk aan?
De meeste jongeren die erachter komen dat ze homo zijn doen daar eerst weinig mee. Ze verstoppen zich enigszins voor zichzelf. Je wordt dan met jezelf geconfronteerd: je bent homo. Het kan dan lang duren voordat je zelf aan het idee bent gewend. Wanneer dat is gebeurd heb je eigenlijk de belangrijkste stap gezet: de zelfacceptatie!

Ouders
Een van de grootste drempels die de meeste homojongeren moeten nemen is de coming out tegenover hun ouders. Sommigen zeggen niets tegen de ouders “als ik hetero zou zijn zou ik dat toch ook niet hoeven te zeggen…”. Anderen zeggen het indirect: “pap, mam, ik ben verliefd. Hij heet Marco”. Weer anderen lokken een gesprek uit en laten op de kamer bijvoorbeeld een Expreszo (homoblad voor jongeren) of een Gaykrant rondslingeren. Ook een brief schijven is een goede mogelijkheid. Maar veel jongeren kiezen er toch voor om het ‘gewoon’ te zeggen wanneer ze zeker weten dat ze homoseksueel zijn. Je hebt zelf al wel een idee gevormd hoe de reactie zal zijn van je ouders. Het allerergste wat je je kunt bedenken is dat ze je het huis uitzetten en je niet meer als hun zoon beschouwen. Helaas komt dit vandaag de dag nog steeds voor. Bedenk van tevoren bij wie je dan terecht zou kunnen. Bij een vriend, zus of tante bijvoorbeeld. Gelukkig zijn dit de grote uitzonderingen. Kom op, we leven in Nederland hoor!
Er zijn ouders die jouw betekenis gewoon ontkennen. Het kan niet waar zijn, je bent vast in de war, het gaat wel over. Maak in dat geval geen ruzie met ze maar maak duidelijk dat het niet zomaar uit de lucht komt vallen, je hebt er namelijk een hele tijd over zitten nadenken.
Andere ouders nemen je verhaal voor lief aan en doen er verder niets meer mee. Zij hebben ook verwerkingstijd nodig. Ontloop je ouders niet, en vertel gerust eens over je ‘nieuwe’ uitgaansleven. Ook vragen kun je gewoon beantwoorden, maar gun ze wel de tijd.
Vaak blijken ouders er geen enkele moeite mee te hebben. Reacties van ‘wist ik al’ kom je ook niet zelden tegen. Een hele last is van je afgevallen en je vraagt je misschien af: heb ik daar al die nachten voor wakker gelegen?
Er zijn maar weinig jongeren die spijt hebben van de coming out. Sommigen denken zelfs: had ik het maar eerder gedaan…

Vrienden
Vaak voordat homojongeren hun ouders inlichten zoeken ze steun bij goede vrienden. Zij kunnen je steunen bij je verdere coming out. Vertel het aan een goede vriend of vriendin die je kunt vertrouwen. Iemand die niet meteen alles doorklept. Wanneer hij of zij het niet van je blijkt te accepteren en je daardoor laat vallen kun je je afvragen wat die vriendschap dan werkelijk inhoud.
Hij of zij kan je verder helpen. Misschien alleen als luisterend oor, maar vaak ook met tips over de manier van aanpak. Hij/zij kent je ouders en andere vrienden en weet misschien ook hoe ze kunnen reageren.
Vaak groeit een vriendschap na de coming out, juist omdat er een extra vertrouwensband is ontstaan. Als enkele vrienden reeds op de hoogte zijn zul je merken dat het prettig is om in die groep jezelf te kunnen zijn. Pas wel op dat je niet meteen te enthousiast wordt en meer van ze gaat verlangen dan dat ze willen.
Een grote leugen is dan in ieder geval opgelost. Je hoeft niet meer verplicht te kijken naar de vrouwen, je hoeft niet meer te praten over de lekkere wijven van MTV, etc.

School
Als je vrienden het allemaal van je weten en er positief wordt gereageerd (meestal wel), zou je gaan kunnen overwegen om het op school te vertellen. Als je dat werkelijk gaat doen moet je er wel rekening mee houden dat je negatieve reacties kunt ontvangen. Je moet stevig in je schoenen staan en laten blijken dat je bent zoals je bent. Als iemand het er niet mee eens is, is dat toch zeker niet jóuw probleem?
De meeste jongeren op school zullen je misschien even raar aankijken en soms, om leuk te doen, met een boogje om je heen lopen. Lekker toch, die ruimte!
Vooral de meiden op school hebben er geen problemen mee. Zij vinden jongens nu eenmaal ook leuker…
Bedenk wel dat als het op school bekend is, je ouders er via via achter kunnen komen. Verstandig is dus om ze het eerst persoonlijk te vertellen.
Een handige manier om het op school bekend te maken is, door het iemand te vertellen die zijn mond niet kan houden. In no-time is het dan bekend.
Maar bedenk van tevoren wel goed wat de consequenties zijn en of je daar wel sterk genoeg voor in de schoenen staat. Maak geen overhaaste beslissingen. Laat je niet opjagen en vertel het alleen als je er klaar voor bent!
Succes met je coming out!